Test og efterse dine bådbatterier

 

Det er nu tid igen til gennemgå dine bådbatterier til den kommende sejlsæson. Batterierne bør gennemgåes, inden du begiver dig ud i sæsonens mange sejlture. Med lidt vedligeholdelse af batterierne og omtanke kan du forlænge levetiden på dine batterier.

Er der synlige skader?

 

Det er nu tid igen til gennemgå dine bådbatterier til den kommende sejlsæson. Batterierne bør gennemgåes, inden du begiver dig ud i sæsonens mange sejlture. Med lidt vedligeholdelse af batterierne og omtanke kan du forlænge levetiden på dine batterier.

Er der synlige skader?

Den første ting du skal kontrollere er, om batteriet er i god stand – se efter om der er synlige skader på batteriet. Synlige skader kan være batterisyre, der er sivet ud, batteripoler der er oxideret, eller selve plastikrammen på batteriet kan være revnet, hvis batteriet har været udsat for frost vinteren over.

Test batteriet

Hvis alt ser godt ud, er næste skridt, før du installerer batteriet i båden, at teste om batteriet er fuldt opladet. Brug en batteritester, den giver hurtigt oplysninger om bådbatteriet er opladet eller ej, og om det er på tide at erstatte batteriet med et nyt. Hvis du ikke har en batteritester, kan du købe en batteritester i byggemarkedet eller på internettet.

Hvis resultatet fra batteritesten viser, at det er nødvendigt at genoplade batteriet, kan du normalt gøre dette uden problemer. Men der er en risiko, hvis batteriet har været afladet længe – så kan batteriet have taget permanent skade.

Eftersyn og pleje

Et batteri, der har overlevet vinteren, bør efterses inden det skal yde i den kommende sejlsæson. Nogle gode tips til at opretholde batteriets ydeevne er at rengøre og smøre batteripolerne ind i syrefrit fedt for at beskytte dem mod oxidering. Er det muligt at åbne batteriet, bør du kontrollere væskeniveauet, og om nødvendigt påfylde med destilleret vand. Brug kun destilleret vand til batterierne – almindeligt postevand vil ødelægge dine batterier. Det anbefales at oplade batteriet, før det sættes tilbage i båden – og nu burde du være klar til sejlsæson.Det er altid betale sig at bruge lidt ekstra tid på vedligeholdelse og pleje af dine batterier, så de ikke dør for tidligt. Synlige fejl og mangler skal afhjælpes straks for at undgå udskiftning af batteriet.

 Tips

Her er et par tips til, hvordan du får længere glæde af dine bådbatterier:

Ved længere tids opbevaring (eksempelvis når båden stilles på land) skal batteriet frakobles det elektriske system i båden. Selv meget lavt strømforbrug vil aflade batteriet og medføre, at det på sigt vil tage skade. 

Hold batteriet rent og tørt – fugt og snavs kan føre til små lækstrømme og bidrage til hurtigere selvafladning.

Sørg for, at batteriet er fuldt opladet, når det sættes til opbevaring for vinteren. Opbevar batteriet køligt, men frostfrit og tørt. Selvafladningen af batteriet halveres for hver 10. grad, temperaturen sænkes.

Alle batterier har en vis selvafladning, der viser sig ved, at hvilespændingen falder. Hvis spændingen falder til under 12,4 V, skal batteriet oplades. Batterier, der ikke holdes fuldt opladet, risikerer at sulfatere og miste kapacitet.

Husk, at et afladet batteri kan få frostskader selv ved normale vintertemperaturer.