Medicin ombord

Det er rigtig praktisk at have et lille apotek og en førstehjælpskasse ombord, hvis uheldet skulle være ude eller nogen blive syge ombord. Der kan være langt til lægehjælp eller et apotek, hvis man er på vandet eller ligger til i en havn, hvor man ikke kender noget særligt til lokalområdet.

Skal du på en længere sejltur til udlandet, er det selvfølgelig en rigtig god idé at tjekke, hvilke vaccinationer eller forebyggende medicin, du vil få brug for. Nogle typer malaria piller, skal eksempelvis tages inden, du når frem for at få optimal beskyttelse.

Det er rigtig praktisk at have et lille apotek og en førstehjælpskasse ombord, hvis uheldet skulle være ude eller nogen blive syge ombord. Der kan være langt til lægehjælp eller et apotek, hvis man er på vandet eller ligger til i en havn, hvor man ikke kender noget særligt til lokalområdet.

Skal du på en længere sejltur til udlandet, er det selvfølgelig en rigtig god idé at tjekke, hvilke vaccinationer eller forebyggende medicin, du vil få brug for. Nogle typer malaria piller, skal eksempelvis tages inden, du når frem for at få optimal beskyttelse.

En anden vigtig ting, du bør være opmærksom på er, at du bør have et pillepas, hvis du rejser til udlandet med din medicin. Medbring ikke mere medicin end nødvendigt på turen. Men selvom du ikke planlægger den store tur, er det alligevel vigtigt at være forberedt, hvis nogen skulle blive syge ombord.

Vær sikker på du har en førstehjælpskasse ombord, der indeholder som minimum forbindinger, rensevæske og en saks. Kassen skal placeres let tilgængeligt ombord, så man ikke skal bruge kostbar tid på at finde den, når uheldet er ude. Hvis du har andre mennesker med ombord, så vis dem, hvor førstehjælpskassen er placeret inden I går ud.

Smerter
Hav altid smertestillende medicin ombord – det kan lægge en dæmper på hovedpine, tandpine og muskel/led smerter. Det er en god idé at vælge piller i blisterpakninger eller i lukket beholder, da de ikke opsuger den fugtighed, der naturligvis vil være ombord. Fugtighed kan nemlig ødelægge pillernes virkning. Smertestillende medicin er heldigvis let tilgængeligt – sørg for at have forskellige typer; paracetamol, iprofen og acetylsalicylsyre, så er du virkelig godt udrustet mod smerter.

Diarré
Det er rigtig surt at have maveproblemer ombord, især hvis toiletforholdende ikke er i top. Håndkøbsmedicin som mod akut diarré er en rigtig god idé at have ombord. Forebyggende håndkøbsmedicin med mælkesyrebakterier kan være en god idé, hvis man har en sart mave, og gerne vil undgå maveproblemer. Er uheldet først ude, er det en god idé at have noget væske såsom sprit og klorhexidin ombord, der kan sterilisere toilet og håndvask, således resten af besætningen ikke smittes.

Søsyge
Det er rigtig surt at være søsyg. Især børn har oftere tendens til at blive søsyge, og det er rigtig surt, hvis det skal ødelægge turen eller ferien. Behandling med antihistaminer i god tid kan forebygge søsyge. En anden god idé er at være på dækket i den friske luft, hvor man kigger på horisonten. En ulempe ved søsygemedicin er at den oftest er sløvende, så overlad ikke ansvaret for båden til en som er på søsygemedicin.

Insektbid
Myggestik er næsten uundgåeligt ombord, men også andre insekter kan stikke og give ubehag. Heldigvis kan kløen fra et bid behandles let med håndkøbsmedicin, der enten er kløestillende eller lokalbedøvende. Man kan købe duft til at smøre på kroppen, der skulle få insekter, og især myg til at forsvinde, men virkningen er vist meget individuelt.

Solskoldning
Den mest effektive måde at undgå solskoldning på er at bruge masser af solcreme med en høj faktor. Sørg for dække kroppen til med løst og let tøj. Solens stråler reflekteres i vandet, så du er mere udsat på vandet, end hvis du opholder dig på land. Er du blevet skoldet, kan du smøre huden ind aftersun eller kølende gel. Sørg for at huden ikke får mere sol på det skoldede område. Hvis du får soleksem eller kraftig forbrænding, bør du altid søge læge.

Der er jo forskel på, om du skal ud på en lille søndagstur på vandet, eller om du er på en længerevarende tur – eksempelvis udlandet, hvor det kan være svært at finde læge i en havn eller den rette medicin. Derfor er forberedelse et klogt valg. Gør det til en god vane at gennemgå medicin og førstehjælpskassen ombord minimum ved sæsonstart. Medicin kan jo være udløbet, og førstehjælpskasse mangler forbindinger – er du i tvivl, kan du altid søge hjælp og råd på dit apotek.