Sikkerhed til søs – valg af redningsvest

 

Statistik set er sejlsport en ret sikker sport og beskæftigelse. Men havet er et potientielt farligt miljø, men du kan med omtanke og det rigtige udstyr minimere risikoen betydeligt. Et absolut nødvendigt sikkerhedsudstyr er en vest. 

 

Statistik set er sejlsport en ret sikker sport og beskæftigelse. Men havet er et potientielt farligt miljø, men du kan med omtanke og det rigtige udstyr minimere risikoen betydeligt. Et absolut nødvendigt sikkerhedsudstyr er en vest. 

Loven siger, at alle fritidsfartøjer skal medbringe redningsveste eller svømmeveste til alle ombord. Det er føreren/skipper, der er den ansvarlige for, at dette lovkrav overholdes. Hvis du bliver stoppet af politiet/marinehjemmeværnet, og du ikke kan fremvise veste til alle ombord, bliver du idømt en bøde. Det koster 600 kroner per manglende vest, og båden må ikke sejles videre, før det korrekte antal veste befinder sig ombord. Med andre ord det kan blive en dyr affære, samt det er heller ikke særligt sikkert, hvis uheldet skulle være ude. Sørg derfor altid at have veste ombord på båden – og gerne i forskellige størrelser, hvis du sejler med gæster, der ikke selv medbringer vest.

 

Hvad er forskellen på de forskellige typer veste?

Trine har set nærmere på de tre typer af veste; redningsvesten, svømmevesten og den oppustelig vest.

En redningvest har en krave, der holder dit hoved ovenvande, hvis du blive bevidstløs. Opdriftmaterialet sidder oftest kun forantil på brystet og kraven – dette er medvirkende til at en ombordfaldende bevidstløs person vil få en liggende stilling med hovedet oprejst i vandet, hvorved luftvejene holdes frie. På langt de fleste redningsveste er der også benstropper, der bevirker, at redningsvesten bliver siddende, hvor den skal.

 

   
    

Redningsvest – her i børneudgave med den karakteriske krave

 

Svømmevestens opdriftsmateriale er oftest skum placeret i celler, der sidder på bryst og ryg – svømmevesten har ingen krave, der kan holde den ombordfaldnes luftveje frie af vandet. Svømmevesten giver en større bevægelsesfrihed end redningsvesten, hvilket gør, at svømmevesten er særdeles populær blandt jollesejlere, der skal bevæge sig frit rundt i båden. Svømmevesten er til øvede sejlere og anbefaldes ikke til børn under 40 kg.

 

   
    

Svømmevest, hvor bevægelsesfriheden er noget større end redningsvesten

 

De seneste par år er den oppustelig vest vundet frem. Vesten er meget behagelig at have på, og der er stor bevægelsesfrihed. Vægtenmæssigt er det den letteste af de tre veste. Det eneste lille minus ved den oppustelig vest er, at den skal efterses hvert andet år de første 10 år. Hvis vesten stadig er i god stand, kan det bruges i yderligere fem år, hvis den efterses hvert år.

 

   
    

Oppustelig vest – meget bevægelighed og lethed, men kræver vedligeholdelse

 

Den oppustelige vest bliver udløst ,hvis personen kommer i kontakt med vandet. Udløsningsmekanismen styres af en CO2 patron, men hvis den svigter, kan vesten blæses manuelt op, eller udløses ved at trække i en snor. Så man skal være særdeles uheldig, hvis ingen af de 3 løsninger virker.

 

Mode fremfor sikkerhed?

Både rednings- og svømmeveste fåes i mange forskellige farver. Dog er redningsveste næsten altid orange eller gule, hvilket gør det mere synlige i vandet, hvis bæreren skulle falde overbord. Svømmeveste følger derimod oftest moden og fåes i mange forskellige farver og mønstre – oftest helt uden omtanke på, hvad der er mest synligt, hvis et uheld skulle ske. Mørke farver som sort og mørkeblåt forsvinder i oprørt hav, og vanskeliggør at finde personen som er faldet overbord. Så derfor tænk i sikkerhed og synlighed fremfor, hvad der ser bedst ud på havnen.

 

Let genkendelig gul farve gemmer sig i den oppustelig vest
 

Hvad skal jeg vælge?

Der er forskel på, hvilke funktioner de forskellige veste har, og hvilken grad af beskyttelse de giver. Derfor skal man som køber altid sætte sig ind i, hvilken redningsvest, der dækker ens behov bedst muligt.Det vigtigste er, at du vælger en vest, der passer til din kropsform og din vægt. Prøv gerne forskellige veste, når du står i forretningen. Vurderer hvor meget bevægelighed betyder for dig – der er forskel på jollesejlads og tursejlads.

Prismæssigt er den selvoppustelig klart den dyreste – fås fra cirka 400 kroner og opefter. Den originale orange redningsvest er den billigste, den fås fra 150 kroner og opefter. Svømmevesten befinder sig prismæssigt i midten. Som alle andre ting er mærkevarerne en smule dyrere end andre knap så kendte mærker. Fælles for vestene er dog, at de skal være CE mærkede og godkendte.