Finn Bue deler ud af sin sejlerviden

 

Trine har besøgt Finn Bue i hans butik i Dragør. Finns butik “Bue-net” har et stort udvalg indenfor båd- og fiskeriudstyr.

 

    

Bue-nets butik i Dragør

 

 

Trine har besøgt Finn Bue i hans butik i Dragør. Finns butik “Bue-net” har et stort udvalg indenfor båd- og fiskeriudstyr.

 

    

Bue-nets butik i Dragør

 

Finn har altid gode råd og tips – og han deler gerne ud af dem. Vi fik en god og informativ snak om indeklima, søventiler og landstrøm. De gode tips har vi valgt at viderebringe her på Trine.

 

Søventiler

 

Finn fortæller, at man skal være rigtig omhyggelig med søventilerne i båden. Sørg for at de kan åbne og lukke – sprøjt eventuelt noget WD40 ind i ventilerne udefra, så er du sikker på at kunne lukke her og nu, hvis der er lækæge. Du skal altid tjekke dine søventiler inden båden kommer i vandet. Der er flere eksempler på, at både er sunket på grund af en tæret metal søventilel, der er korroderet med saltvand.

Tjek ved samme lejlighed toilet og lænsepumpe for utætheder, der kan nemt være frostskader efter den hårde vinter. Har du haft vand i slangerne, udvides vandet ved frost, og kan få slangerne til at sprænge.

 

Skab et godt indeklima

 

Et godt indeklima i din båd er medvirkende til gode oplevelse sæsonen igennem. Du kan forbedre indeklimaet i båden med ganske få, men effektive tiltag. Luft din båd godt ud og opsæt fugtposer, så der bliver tørt i båden. Fugtposer i kahytten hele året kan være en fordel, da de holder kahytten tør. Fugtposer eller affugter kan købes i dit lokale byggemarked, bådudstyrsbutik eller Matas.

Har du madrasser og hynder i båden, bør de stilles oprejst, så de kan blive tørre. Tjek betrækket for mugpletter – vask hvis det er muligt betrækket. Hvis der er mug, og det er trængt helt ned i skumgummiet på madrassen eller hynderne – bør de kasseres. Allerbedst er det at opbevare madrasser og hynder tørt om vinteren, om sommeren er det et godt råd at stille madrasserne og hynderne på højkant, når du forlader båden.

Vask overflader i båden med vand og Rodalon – husk gummihandsker. Rodalon renser overflader, plast og tekstil for mug og virker samtidig forebyggende. Husk ikke at blande Rodalon sammen med sæbe, da det ophæver Rodalonens bakterie og mug dræbende virkning. Brug ikke Klorin, da det bleger – og der derved er risiko for misfarvninger og pletter på behandlet områder.

 

Landstrøm

 

Undgå at have tilsluttet landstrøm hele tiden, da det nemt giver skader på motor og andre genstande. Finn fortæller, at CTEK er kommet med en ny batterilader, der er specielt udviklet til både.

 

CTEKs batterilader, der kan bruges året rundt

 

Laderen er helautomatisk, og den analyserer, advarer og lader, når det behøves. Laderen passer til alle typer af bådbatterier, og skaber ingen galvaniske strømme, der fremkalder korrotion på bådens metaldele under vand. Laderen skader heller ikke meget følsomt elektrisk udstyr. Desuden har laderen en boost/recond tilstand, der giver dit batteri et ekstra kick, når det er nødvendigt – for eksempel hvis batteriet har været helt afladet. Batteriet får hurtigt ny kraft og forøget levetid.

Finn fortæller yderligere, at den nye lader bevirker, at man får fuld spændning på batterierne. Det får man ikke, når ladestrømmen er styret af et relæ. Finn afslutter med at fortælle, at batteriladeren ikke er nogen dyr løsning. Alt efter hvilken størrelse lader, du skal have, koster den fra cirka 899 korner og op til et par tusinde kroner. Pengene er dog givet godt ud, da laderen vil forlænge dit bådbatteri og oplade dit batteri hurtigere.

 

Trine glæder sig til snart at besøge Finn igen.